รอบรู้เรื่องกฏหมาย
“จะปลดหนี้สินของ 2nd Mortgage ได้ไหม”

วันนี้เรามีบทความพิเศษซึ่งเป็นความรู้ทางด้านกฏหมายใกล้ตัวเรามาก แต่บางท่านอาจจะยังไม่มีความรู้มากเท่าไหร่ วันนี้ทาง สำนักงานกฏหมายนิโคลัส นาสสิฟ โดยคุณกิตติมา เอตัญญะกุลก็ได้มาให้ขยายความให้เราเข้าใจกันมากขึ้นในเรื่องของ “จะปลดหนี้สินของ 2nd Mortgage ได้ไหม” ซึ่งจะเป็นประโยชน์กับท่านแน่นอนค่ะ

มีหลายคนที่ซื้อบ้านแล้วมี Mortgage หรือ Loan มากกว่าหนึ่งอัน โดยเฉพาะอย่างยิ่งเมื่อตอนที่ตลาดบ้านบูมมากๆเมื่อประมาณ ประมาณปี 2002-2006 โดยแหล่งผู้ให้กู้เงินหรือสถาบันการเงินต่างปล่อยเงินกู้กันอย่างเอิกเกริกโดยไม่กลัวว่า ใครจะทิ้งบ้าน  ถึงขนาดว่าให้กู้กัน 100 เปอร์เซนต์ของราคาบ้าน  คือ  การกู้ครั้งแรกได้ 80% และในการกู้ครั้งที่ 2 ได้ 20 เปอร์เซนต์  สาเหตุหนึ่งอาจเนื่องมาจากตลาดบ้านตอนนั้น ขยับราคาขึ้นกันข้ามวันข้ามคืน ทางผู้ให้กู้ก็ชะล่าใจ คิดว่ายังไงราคาบ้านหลังซื้อแล้วคงมีมูลค่าตามขึ้นมาเอง เงินที่ให้กู้ไปก็มีหลักประกันสูงขึ้นเรื่อยๆ  สมมุติว่าซื้อบ้าน

เดือนพฤษภาคมนี้ ราคา 100,000 ดอลลาร์ ถัดมาอีก 3 เดือน ประมาณเดือนสิงหาคม บ้านมีราคาขึ้นเป็น 115,000 ดอลลาร์  ความเป็นไปได้ก็คือ แล้วปีหน้าล่ะ  ก็จินตนาการกันไปว่าน่าจะเป็น 160,000 ดอลลาร์ มั้ง  อันนี้เป็นเรื่องปกติค่ะ  ใครที่มองเห็นการลงทุนตรงนี้เพราะการทำงานทั้งปีเฉลี่ยอาจจะอยู่ที่ห้าหมื่นต่อปี บ้านที่เราซื้อไว้อยู่เฉยๆ ได้กำไรขึ้น 60,000 ดอลลาร์  ใครล่ะจะไม่สนใจ

 

อย่างไรก็ตาม เรื่องของอนาคตไม่มีอะไรแน่นอน อาจจะตกงาน อาจจะเจ็บป่วยจนไม่สามารถทำงานได้  หรือทำงานได้น้อยลง หรืออะไรก็แล้วแต่ที่ทำให้ท่านไม่สามารถควบคุมการเงินได้อย่างแต่ก่อน ในกรณีของบ้านที่มี 2nd Loan,  กฏหมายล้มละลายสามารถช่วยลบล้าง หรือปลดหนี้ 2nd Loan ได้ด้วย (ปลดหนี้ 1st Loan ไม่ได้เด็ดขาด ค่ะ  ไม่มีกรณีเลยค่ะ ) การปลดหนี้ 2nd Loan เป็นเหมือนผลพลอยได้จากการทำล้มละลายโดยตรง   แต่ทั้งนี้ก็ทำได้ในบางกรณี หรือบางลักษณะคดีเท่านั้น ไม่ใช่ว่าทำได้ เหมือนกันทุกคน ถ้าจะเปรียบเทียบให้เห็นอย่างง่ายๆ คือ การจ้างช่างตัดเสื้อผ้าตัดเสื้อผ้าให้เราใส่ เสื้อของแต่ละคนจะตัดเท่าๆ กันไม่ได้เพราะ ส่วนเว้าส่วนตรงของแต่ละคนจะต่างกัน ตัดให้พอดีต้องวัดจากตัวจริงค่ะ  ที่นี้คดีของใครก็ของใครจะไม่เหมือนกันซะทีเดียว   ดังนั้นทนายความที่ได้รับใบอนุญาตเท่านั้นที่จะให้คำแนะนำท่านได้ถูกต้องค่ะ

 

การปลดหนี้สินของ 2nd Mortgage ได้จึงทำได้ตามกรณีหรือเงื่อนไขที่ประกอบไปด้วยหลักใหญ่ๆ คือ

 

1. ต้องทำเป็น Chapter 13 อย่างที่เคยกล่าวให้ทราบว่า ล้มละลายมีหลาย Chapter,  คนที่ทำล้มละลาย Chapter 7 จึงไม่สามารถปลดหนี้ของ 2nd Loan ได้ เหตุผลอีกอย่างที่ Chapter 7 ทำการลบล้างหนี้ไม่ได้เพราะหนี้ของ 2nd Loan เป็นหนี้ที่เกิดจากความสมัครใจ คือเราเจตนา หรือสมยอมก่อพันธะสัญญาหนี้ตัวนี้ขึ้นมาเอง (Voluntary)  อย่างไรก็ดี Chapter 7 สามารถปลดหนี้ที่ไม่สมัครใจได้เหมือนกัน เช่น Involuntary Lien ต่างๆ  ซึ่งอาจจะได้กล่าวในโอกาสต่อไป

 

2. ราคาท้องตลาดของบ้าน  (Fair Market Value) ต้องมีราคาน้อยกว่า 1st Loan หรือ 1st Mortgage ในขณะที่ยื่นฟ้องล้มละลาย

เช่น  ถ้าวันยื่นฟ้องล้มละลาย ลูกหนี้มีหนี้สินค้าง 1st Loan อยู่ 100,000 ดอลลาร์ ราคาท้องตลาดของบ้านต้องไม่ถึง 100,000 ดอลลาร์ จึงจะเข้าข่ายที่ทำได้   กรณีสมมุติว่าถ้าราคาท้องตลาด 100,001 ดอลลาร์ (คือเกินไปแค่ 1 ดอลลาร์เท่านั้น) ถามว่า ศาลล้มละลายจะอะลุ้มอะล่วยให้ได้บ้างไหม  คำตอบ คือ ไม่ได้ค่ะ แค่หนึ่งดอลลาร์ หรือเหรียญเดียวก็ ไม่ได้ค่ะ  ฉะนั้นก่อนที่ท่านจะตัดสินใจทำ Chapter 13 นี้แนะนำเลยค่ะ  ต้องให้ผู้ประกอบวิชาชีพที่มีใบอนุญาตประเมินราคาบ้าน หรือ Licensed Home Appraiser มาตีราคากันก่อนตัดสินทำล้มละลายในกรณีที่ท่านมีจุดประสงค์ที่จะปลดหนี้สินของ 2nd Loan โดยตรง    และการตีราคาบ้านก็ต้องใช้ราคาที่เป็นอยู่ในขณะยื่นฟ้องล้มลาย   ถ้าฟ้องล้มละลาย ปี 2007 แล้วมาใช้ราคาบ้านปี 2009 ก็ไม่ได้เหมือนกัน

 

3. ต้องเป็นบ้านที่ลูกหนี้อยู่อาศัยในฐานะเป็นเจ้าของบ้าน (Homeowner occupy) ถ้าเป็นบ้านที่ลูกหนี้ไม่ได้อยู่อาศัยเอง หรือเป็นบ้านที่ให้เขาเช่า ซึ่งอันนี้รวมถึงบ้านที่ไม่ได้ให้เช่าแต่เจ้าของไม่ได้อยู่เอง เช่นบ้านที่ให้ญาติพี่น้องหรือใครอยู่โดย ไม่คิดค่าเช่า  ก็จะนำมาขอปลดหนี้ 2nd Loan ไม่ได้เหมือนกัน  คิดอีกมุมหนึ่ง ถ้ากฎหมายเปิดโอกาสให้ปลดหมดทั้งบ้านอยู่เอง และบ้านที่ไม่ได้อยู่เองสถาบันการเงินคงต้องล้มละลายกันมากกว่านี้แน่  อันที่จริงก็น่าเห็นใจสถาบันการเงินเขาอยู่เหมือนกัน  

จริงอยู่เขาได้ดอกเบี้ยไปแต่เราก็ได้บ้านมาอยู่  แต่พอบ้านราคาลงเขาต้องยกหนี้ให้เราโดยไม่มีข้อแม้ เพราะกฎหมายล้มละลายให้ อำนาจไว้ลูกหนี้จึงได้รับสิทธิประโยชน์ข้อนี้จากกฎหมายล้มละลายโดยตรง

ข้อความข้างต้นไม่ใช่คำแนะนำทางกฎหมายนะคะ เป็นเพียงประสบการณ์ที่เล่าสู่กันฟัง ถ้าท่านอยากจะได้รับคำแนะนำทาง กฎหมาย หรือต้องการปรึกษากับทนายความที่มีความรู้ความชำนาญในด้านกฏหมาย และสามารถให้คำปรึกษา หรือช่วยเหลือ ท่านได้ สามารถโทรเข้ามาพูดคุยหรือโทรนัดหมายเพื่อเข้ามาพบได้ที่ 213 736-1899

 
นำเสนอข่าวโดย : Kittisuda .,
แหล่งที่มาข่าวโดย : สยามทาวน์ยูเอส

แสดงความคิดเห็น

Name :
 
Detail :
  • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 79

อยากขอคำแนะนำในการรับหลานมาเป็นบุตรบุญธรรมค่ะดิฉันอยู่อเมริกาเหลนก็อยู่อเมริกา หลานทิ้งลูกไว้กับดิฉันประมาณ7เดือนแล้ว แต่ดิฉันไม่สามารถทำอะไรได้เลย เพราะหลานไม่ยอมเซ็นให้ถ้าดิฉันจะขอร้อวต่อศาลโดยไม่ใช้ทนายได้ไหมคะเพราะดิฉันก็ยังไม่ได้ทำงานต้องมานั่งเลี้ยงหลานจะไปไหนก็ไม่สะดวกจึงใคร่ขอคำแนะนำจากคุณทนายค่ะ ขอขอบพระคุณเป็นอย่างสุงค่ะ

 • ¼ÙéÊè§: ศุทธหทัยค่ะ
 • 99.76.129.29 Jan 08, 2021 @10:41 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 78

My spouse and i have been so thrilled that Ervin managed to finish off his survey out of the precious recommendations he received while using the blog. It's not at all simplistic just to continually be giving away tactics people have been trying to sell. So we fully grasp we need the writer to be grateful to for that. Those explanations you've made, the straightforward website menu, the friendships your site make it possible to instill - it's got all powerful, and it is assisting our son and us understand the content is satisfying, and that is really important. Thank you for the whole thing!

 • ¼ÙéÊè§: kyrie 3
 • 27.153.203.118 Jan 23, 2020 @08:25 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 77

I want to show my appreciation to the writer just for bailing me out of this setting. Just after checking throughout the the web and coming across techniques which were not helpful, I believed my life was gone. Existing without the presence of approaches to the problems you've fixed by means of your main blog post is a serious case, as well as those which might have negatively affected my career if I hadn't come across your blog post. Your good ability and kindness in maneuvering all the pieces was very helpful. I'm not sure what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I'm able to now look forward to my future. Thanks a lot so much for the impressive and results-oriented help. I won't be reluctant to suggest your web site to any person who needs tips on this topic.

 • ¼ÙéÊè§: yeezy boost 350 v2
 • 27.153.203.118 Jan 20, 2020 @12:18 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 76

I and also my guys have been taking note of the best tricks from your web blog and at once got an awful feeling I never thanked the website owner for them. All the young boys happened to be for this reason very interested to read them and now have truly been tapping into them. Thank you for being considerably helpful and then for making a choice on this form of beneficial useful guides millions of individuals are really needing to learn about. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

 • ¼ÙéÊè§: nike air max 2017
 • 27.153.203.118 Jan 20, 2020 @11:10 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 75

I and my pals came checking the excellent tricks on your site then all of a sudden got a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for them. Most of the guys appeared to be thrilled to read them and already have very much been taking pleasure in those things. Thank you for getting very accommodating as well as for finding this kind of very good topics millions of individuals are really eager to know about. Our own honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 • ¼ÙéÊè§: converse outlet
 • 27.153.203.118 Jan 17, 2020 @02:43 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 74

Thanks for your whole effort on this web page. My mom really likes carrying out research and it's really obvious why. Most people know all relating to the lively ways you produce useful strategies on the blog and in addition attract participation from website visitors on the concept so my girl is truly understanding a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You have been carrying out a very good job.

 • ¼ÙéÊè§: coach outlet sale
 • 27.153.203.118 Jan 17, 2020 @01:35 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 73

I must voice my appreciation for your kindness giving support to all those that absolutely need guidance on this important niche. Your special dedication to passing the message around became particularly good and have always made others much like me to realize their pursuits. Your useful guideline implies a great deal to me and especially to my mates. Regards; from all of us.

 • ¼ÙéÊè§: curry shoes
 • 120.33.194.134 Jan 14, 2020 @10:00 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 72

I just wanted to compose a brief remark to appreciate you for those great tricks you are writing at this site. My considerable internet lookup has finally been paid with brilliant facts to go over with my family and friends. I 'd repeat that many of us visitors actually are very much lucky to dwell in a good website with many marvellous individuals with useful strategies. I feel very much happy to have come across your entire website page and look forward to really more thrilling times reading here. Thank you again for all the details.

 • ¼ÙéÊè§: air max 95
 • 120.33.194.134 Jan 14, 2020 @07:54 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 71

I'm just commenting to make you know of the cool encounter my friend's child had reading through your web page. She figured out such a lot of things, including how it is like to have an amazing helping heart to get many people clearly learn about a number of very confusing things. You actually surpassed her expected results. Many thanks for rendering such essential, healthy, explanatory and as well as fun thoughts on the topic to Mary.

 • ¼ÙéÊè§: coach outlet sale
 • 110.89.40.60 Jan 10, 2020 @06:42 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 70

I and also my pals appeared to be reading the excellent thoughts from your web blog then at once came up with an awful feeling I never expressed respect to the blog owner for them. Most of the people were absolutely joyful to learn all of them and have pretty much been loving these things. Thanks for truly being really thoughtful and for choosing this kind of beneficial tips millions of individuals are really needing to discover. My personal honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 • ¼ÙéÊè§: authentic jordans
 • 110.89.40.60 Jan 10, 2020 @05:08 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 69

I together with my buddies came digesting the good secrets and techniques on your web page then suddenly I had an awful feeling I never expressed respect to the web blog owner for those techniques. Most of the guys are already absolutely excited to study all of them and now have definitely been using those things. Many thanks for really being quite kind as well as for finding this sort of ideal resources most people are really eager to be aware of. My very own sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 • ¼ÙéÊè§: hermes belt
 • 110.89.40.60 Jan 07, 2020 @12:45 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 68

I happen to be writing to make you be aware of what a wonderful encounter my daughter developed browsing your webblog. She noticed numerous details, most notably what it is like to possess a marvelous helping style to have most people just know some specialized issues. You undoubtedly did more than our desires. Many thanks for supplying those valuable, safe, edifying and unique guidance on that topic to Gloria.

 • ¼ÙéÊè§: kobe shoes
 • 110.89.40.60 Jan 07, 2020 @11:46 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 67

I simply wanted to post a quick word so as to say thanks to you for the stunning techniques you are giving here. My particularly long internet research has at the end of the day been paid with awesome tips to write about with my family and friends. I 'd claim that many of us readers actually are unquestionably endowed to be in a fabulous network with many brilliant people with good tactics. I feel pretty lucky to have come across your site and look forward to many more fabulous times reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 • ¼ÙéÊè§: balenciaga
 • 27.153.183.167 Jan 03, 2020 @05:36 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 66

I am writing to let you be aware of what a terrific encounter my friend's girl developed going through your site. She came to understand some pieces, not to mention what it is like to possess an incredible helping style to make men and women effortlessly fully grasp chosen complex subject areas. You really surpassed people's desires. Thank you for rendering these precious, trusted, revealing and also fun thoughts on that topic to Emily.

 • ¼ÙéÊè§: supreme
 • 27.153.183.167 Jan 03, 2020 @04:17 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 65

Thanks a lot for providing individuals with an extremely breathtaking chance to check tips from here. It's usually so great plus stuffed with amusement for me personally and my office peers to visit your blog minimum 3 times per week to read through the newest secrets you will have. And indeed, we're usually contented with your remarkable guidelines served by you. Selected 2 facts in this post are clearly the very best we have ever had.

 • ¼ÙéÊè§: kyrie 3
 • 27.153.183.167 Dec 31, 2019 @11:10 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 64

I actually wanted to develop a comment to be able to express gratitude to you for all the great tips and hints you are giving out at this website. My particularly long internet search has at the end been rewarded with reliable insight to share with my good friends. I would believe that we website visitors actually are definitely endowed to be in a notable website with very many brilliant people with good ideas. I feel somewhat happy to have seen your web page and look forward to some more cool minutes reading here. Thanks a lot once more for everything.

 • ¼ÙéÊè§: calvin klein
 • 27.153.183.167 Dec 31, 2019 @10:02 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 63

I intended to compose you one bit of note so as to say thanks a lot as before relating to the stunning thoughts you've provided in this article. This is simply shockingly generous of you in giving unreservedly just what numerous people could have made available for an e-book to help with making some dough on their own, specifically since you might well have done it in the event you considered necessary. These secrets in addition worked as the easy way to understand that someone else have a similar dream really like my very own to see many more on the topic of this matter. I think there are millions of more fun times up front for people who looked over your site.

 • ¼ÙéÊè§: air max 2018
 • 27.153.182.97 Dec 27, 2019 @04:28 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 62

I precisely needed to appreciate you again. I'm not certain the things I would've taken care of in the absence of the recommendations revealed by you about my area of interest. Previously it was a real frightful setting in my view, but discovering this professional fashion you managed the issue forced me to jump over joy. I am just thankful for your support and believe you comprehend what a great job you have been accomplishing training the others via your blog post. More than likely you've never met all of us.

 • ¼ÙéÊè§: yeezy 500
 • 27.153.182.97 Dec 27, 2019 @03:26 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 61

I have to express my respect for your kindness giving support to women who absolutely need guidance on this situation. Your special commitment to getting the solution all through became rather interesting and have usually helped professionals like me to achieve their goals. Your important information implies so much to me and somewhat more to my mates. Thanks a ton; from each one of us.

 • ¼ÙéÊè§: goyard handbags
 • 27.153.182.97 Dec 23, 2019 @10:36 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 60

I really wanted to make a brief message to express gratitude to you for the unique ways you are sharing here. My extended internet search has at the end of the day been compensated with reputable tips to talk about with my friends and classmates. I 'd believe that most of us visitors are quite blessed to be in a notable network with many outstanding people with interesting strategies. I feel very much privileged to have encountered the webpages and look forward to some more amazing moments reading here. Thanks a lot once more for everything.

 • ¼ÙéÊè§: air jordan shoes
 • 27.153.182.97 Dec 23, 2019 @09:27 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 59

My husband and i felt so relieved that Raymond could round up his basic research from your precious recommendations he acquired from your blog. It's not at all simplistic just to happen to be freely giving methods which often some other people could have been making money from. So we consider we have you to thank for that. The specific illustrations you have made, the simple web site navigation, the friendships you will give support to instill - it is most impressive, and it's really aiding our son and the family understand that subject is thrilling, and that is very essential. Thanks for all!

 • ¼ÙéÊè§: yeezy
 • 27.153.181.185 Dec 18, 2019 @04:11 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 58

I must voice my respect for your generosity in support of men and women that actually need guidance on this important topic. Your special commitment to getting the message all around had become incredibly interesting and has helped men and women much like me to attain their objectives. Your new warm and helpful hints and tips entails a great deal a person like me and somewhat more to my office colleagues. Best wishes; from each one of us.

 • ¼ÙéÊè§: air jordans
 • 27.153.181.185 Dec 18, 2019 @02:55 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 57

There are some interesting closing dates on this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There may be some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as nicely

 • ¼ÙéÊè§: timberland boots
 • 27.153.181.31 Dec 04, 2019 @07:53 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 56

There are definitely loads of details like that to take into consideration. That is a nice point to carry up. I provide the ideas above as basic inspiration however clearly there are questions just like the one you deliver up the place the most important thing can be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I'm sure that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls feel the impression of just a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 • ¼ÙéÊè§: golden goose outlet
 • 27.153.181.31 Dec 04, 2019 @06:35 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 55

Aw, this was a very nice post. In idea I wish to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and in no way appear to get one thing done.

 • ¼ÙéÊè§: michael jordan shoes
 • 117.26.241.88 Dec 02, 2019 @02:48 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 54

very nice put up, i definitely love this web site, keep on it

 • ¼ÙéÊè§: adidas yeezy
 • 117.26.241.88 Dec 02, 2019 @01:39 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 53

you have a great weblog right here! would you like to make some invite posts on my weblog?

 • ¼ÙéÊè§: bape hoodie
 • 117.26.241.88 Nov 29, 2019 @10:44 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 52

An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he in truth purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If possible, as you grow to be expertise, would you thoughts updating your weblog with more particulars? It's extremely helpful for me. Huge thumb up for this weblog put up!

 • ¼ÙéÊè§: coach bags
 • 117.26.241.88 Nov 29, 2019 @09:42 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 51

you've got a terrific blog right here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

 • ¼ÙéÊè§: converse
 • 27.153.202.192 Nov 27, 2019 @12:08 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 50

WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. ?

 • ¼ÙéÊè§: timberland
 • 27.153.202.192 Nov 25, 2019 @10:10 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 49

I'm often to running a blog and i actually recognize your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and keep checking for brand spanking new information.

 • ¼ÙéÊè§: air jordan
 • 27.153.202.192 Nov 23, 2019 @10:35 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 48

You made some decent factors there. I regarded on the web for the problem and located most people will go together with along with your website.

 • ¼ÙéÊè§: kanye west yeezy
 • 27.153.202.192 Nov 22, 2019 @04:54 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 47

That is the fitting weblog for anybody who wants to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would need匟aHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply great!

 • ¼ÙéÊè§: 100% real jordans for cheap
 • 27.153.202.192 Nov 20, 2019 @07:01 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 46

There are some interesting points in time in this article however I don抰 know if I see all of them middle to heart. There is some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as nicely

 • ¼ÙéÊè§: yeezy
 • 117.26.240.101 Nov 19, 2019 @04:48 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 45

I found your weblog website on google and examine a few of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading extra from you in a while!?

 • ¼ÙéÊè§: birkin bag
 • 117.26.240.101 Nov 17, 2019 @05:13 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 44

You need to participate in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!

 • ¼ÙéÊè§: nike off whtie
 • 117.26.240.101 Nov 16, 2019 @01:43 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 43

Your house is valueble for me. Thanks!?

 • ¼ÙéÊè§: yeezy shoes
 • 117.26.240.101 Nov 14, 2019 @10:41 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 42

ถ้าถูกฟ้องจาก บัตรเครดิต ต้องทำอย่างไรบ้าง แล้วจะถูกตัดสินให้ติดคุกมั้ยครับ?

 • ¼ÙéÊè§: Nirun
 • 69.180.126.81 Oct 08, 2018 @08:29 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 41

ผมอยากทราบวิธีป้องกันบ้านไม่ให้ถูกฟ้องแล้วจะถูกยึดขาย.ช่วยบอกวิธีให้ผมทราบด้วยครับ,

 • ¼ÙéÊè§: จักรวาล
 • 223.24.185.170 Aug 21, 2018 @06:15 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 38

Cucumbers?? Yikes! That’s one I did NOT know was on the dirty dozen list. Now I’m really glad I didn’t just assume I already knew the list and keep going. Thanks for the info. I shall pass it along.

 • ¼ÙéÊè§: copy vca alhambra necklace
 • 219.136.94.253 Nov 12, 2017 @12:07 PM
ฉบับที่
599
siamtownus newspaper
Hots Clip VDO ดูทั้งหมด

ขออภัยสัญญาณ VDO มีปัญหากำลังดำเนินการแก้ไข