จับกระแส
จับตาเกมการเมืองสุดร้อนระอุ จากปมความขัดแย้งสหรัฐ-อิหร่าน

โดย วรวิชญ์ สิทธิวัง

หลังจากที่ประธานาธิบดีโดนัลด์ ทรัมป์ ของสหรัฐ ประกาศถอนตัวจากข้อตกลงนิวเคลียร์อิหร่านปี 2558 ความตึงเครียดระหว่างสหรัฐและอิหร่านก็ปะทุขึ้นอยู่เป็นระลอกตลอดช่วงเกือบ 1 ปีที่ผ่านมา ทว่ายังไม่มีแรงสั่นสะเทือนครั้งใดที่จะทำให้ทั่วโลกหวาดผวาได้มากเท่ากับภาพเรือบรรทุกเครื่องบินยูเอสเอส อับราฮัม ลินคอล์น พร้อมกับเครื่องบินทิ้งระเบิด ที่เดินทางมุ่งหน้าสู่อ่าวเปอร์เซียเมื่อช่วงสัปดาห์ที่ผ่านมา

สัปดาห์นี้ เราขอพาผู้อ่านมาย้อนรอยปมความขัดแย้งที่คุกรุ่นของสองประเทศ พร้อมกับจับตาทุกความเคลื่อนไหวล่าสุดอย่างไม่คลาดสายตา

อ่าวเปอร์เซียตึงเครียด : สหรัฐพร้อมรบ อิหร่านพร้อมสู้ยิบตา
"การโจมตีต่อผลประโยชน์ของสหรัฐ หรือชาติพันธมิตรของสหรัฐ จะได้รับการตอบโต้อย่างไม่ปราณี" นี่คือถ้อยแถลงของนายจอห์น โบลตัน ที่ปรึกษาด้านความมั่นคงแห่งชาติสหรัฐ ที่เผยให้เห็นอุณหภูมิการเมืองที่ร้อนระอุระหว่างสหรัฐและอิหร่านที่พร้อมเปิดฉากโจมตีกันได้ทุกเมื่อ

ตลอดช่วง 2 สัปดาห์ที่ผ่านมา ความตึงเครียดระหว่างสองประเทศทวีความรุนแรงขึ้นอย่างมีนัยยะสำคัญ เมื่อวันที่ 2 พ.ค.ที่ผ่านมา ทรัมป์ได้ประกาศยกเลิกคำสั่งผ่อนผันแก่ 8 ประเทศที่นำเข้าน้ำมันจากอิหร่าน ได้แก่ จีน อินเดีย ญี่ปุ่น เกาหลีใต้ ไต้หวัน ตุรกี อิตาลี และกรีซ เพื่อกำจัดช่องทางการส่งออกน้ำมันของอิหร่านให้เป็นศูนย์ ความพยายามครั้งนี้ได้รับเสียงชื่นชมถึงความเด็ดเดี่ยวจากนายเบนจามิน เนทันยาฮู นายกรัฐมนตรีอิสราเอล แต่กลับสร้างความไม่พอใจให้หลายประเทศ รวมถึงตุรกี และจีน

เปลวเพลิงจากกระแสจากความไม่พอใจโหมกระพือขึ้น เมื่อนายอับบาส อารักกี รัฐมนตรีช่วยว่าการต่างประประเทศของอิหร่าน วิพากษ์อย่างไม่ไว้หน้าว่าการตัดสินใจของสหรัฐครั้งนี้จะแผดเผาข้อตกลงนิวเคลียร์จนมอดไหม้ มิหนำซ้ำเมื่อวันที่ 3 พ.ค. เสถียรภาพบนภูมิภาคตะวันออกกลางส่อแววระส่ำระสาย เมื่อนายบิจาน ซานกาเนห์ รัฐมนตรีน้ำมันอิหร่าน ออกมาโจมตีซาอุดีอาระเบียและสหรัฐอาหรับเอมิเรตส์ ที่อาจจะมีส่วนทำให้กลุ่มประเทศผู้ส่งออกน้ำมัน (โอเปก) ล่มสลาย เพราะทั้งสองประเทศเพื่อนบ้านนั้นร่วมมือกับสหรัฐในการเพิ่มกำลังการผลิตเพื่อชดเชยกับปริมาณน้ำมันที่ลดลงจากอิหร่าน

การแสดงจุดยืนอันแข็งกร้าวของอิหร่านต่อทั้งสหรัฐ ซาอุดิอาระเบีย และสหรัฐอาหรับเอมิเรตส์ ส่งผลให้เมื่อวันที่ 7 พ.ค. สหรัฐส่งกลุ่มเรือบรรทุกเครื่องบินโจมตีและเครื่องบินทิ้งระเบิดเข้าสู่ตะวันออกกลางในทันที หวังตอบโต้ภัยคุกคามที่อาจจะเกิดขึ้นจากกองกำลังทหารอิหร่าน แต่ถัดมาเพียง 1 วัน หลังจากที่เรือรบของสหรัฐแล่นเข้าสู่อ่าวเปอร์เซีย อิหร่านปล่อยหมัดเด็ดด้วยการรขู่ว่าจะถอนตัวจากข้อตกลงนิวเคลียร์อิหร่าน ปี 2558 และเริ่มการเสริมสมรรถนะแร่ยูเรเนียมที่เป็นเชื้อเพลิงนิวเคลียร์และอาวุธอีกครั้ง หากมหาอำนาจอีก 5 ชาติ ได้แก่ จีน รัสเซีย อังกฤษ ฝรั่งเศส และเยอรมนี ที่ร่วมลงนามข้อตกลงนี้ไม่สามารถปกป้องผลประโยชน์ของอิหร่านจากมาตรการคว่ำบาตรของสหรัฐได้ภายใน 60 วัน

คำขู่ของอิหร่านยิ่งทวีความโกรธให้กับสหรัฐอย่างมาก รัฐบาลสหรัฐจึงประกาศคว่ำบาตรรอบใหม่ในวันที่ 9 พ.ค. โดยพุ่งเป้าไปที่อุตสาหกรรมเหล็ก เหล็กกล้า อลูมิเนียม และทองแดงของอิหร่าน ซึ่งถือเป็นแหล่งรายได้ด้านการส่งออกนอกกลุ่มน้ำมันที่ใหญ่ที่สุดของอิหร่าน แต่ผ่านไปไม่กี่ชั่วโมง นายเซย์เอ็ด อับบาร์ มูซาวี โฆษกกระทรวงต่างประเทศอิหร่าน สวนหมัดกลับด้วยการประณามว่า การประกาศใช้มาตรการคว่ำบาตรนี้เป็นการละเมิดพันธสัญญาระหว่างประเทศของสหรัฐกับประเทศที่มีส่วนได้ส่วนเสียกับเรื่องนี้

จนถึงขณะนี้ ความขัดแย้งระหว่างสองชาติดูท่าจะบานปลายและย่างกรายสู่ภาวะสงครามทุกนาที ในวันที่ 12 พ.ค. สหรัฐออกแถลงพร้อมตอบโต้ต่อการกระทำที่เป็นอันตรายต่อผลประโยชน์ของประเทศ ขณะเดียวกันอิหร่านก็พร้อมสู้ยิบตา นายฮาจิซาเดห์ ผู้บัญชาการหน่วยพิทักษ์การปฏิวัติของอิหร่าน "หากสหรัฐมีความเคลื่อนไหว เราจะเปิดฉากโจมตีทันที"

อิหร่านจนตรอก? : ชนวนความขัดแย้งจากมาตรการคว่ำบาตร
"อิหร่านให้โอกาสมากเพียงพอแล้วสำหรับการเจรจาทางการทูตเกี่ยวกับข้อตกลงนิวเคลียร์ แต่ความอดทนของอิหร่านกำลังจะหมดลง" นี้คือถ้อยแถลงของนายอับบาส อารักกี รัฐมนตรีช่วยว่าการต่างประเทศของอิหร่าน ที่สะท้อนให้เห็นถึงความอดทนอดกลั้นต่อมาตรการคว่ำบาตรที่สหรัฐเปรยว่ารุนแรงที่สุดในประวัติศาสตร์  อิหร่านต้องเผชิญมรสุมพิษร้ายทางการเมืองและเศรษฐกิจจอย่างสาหัสสากรรจ์ ตลอดช่วง 1 ปีที่ผ่านมา เศรษฐกิจล้มระเนระนาด ค่าเงินตกต่ำเป็นประว้ติการณ์ บริษัทต่างประเทศพากันทิ้งอิหร่าน นักลงทุนขาดความเชื่อมั่นกับประเทศ

ปมความขัดแย้งล่าสุดระหว่างสองประเทศปะทุขึ้นจากข้อตกลงนิวเคลียร์อิหร่านปี 2558 ที่ยังคงเป็นปัญหา เมื่อเดือนพ.ค. 2562 ทรัมป์วิพากษ์วิจารณ์ว่าข้อตกลงไม่มีความเข้มงวดเพียงพอที่จะป้องกันอิหร่านจากการพัฒนาอาวุธนิวเคลียร์ได้ มิหนำซ้ำยังเป็นข้อตกลงที่ผุพังและน่าอับอาย ส่งผลให้สหรัฐประกาศถอนตัวจากข้อตกลงที่ลงนามกับกลุ่มมหาอำนาจอีก 5 ประเทศ และประกาศรื้อฟื้นมาตรการคว่ำบาตรขึ้นมาใหม่เพื่อกดดันให้อิหร่านยอมรับข้อตกลงฉบับใหม่

นอกจากนี้ ข้อตกลงฉบับใหม่ที่ทรัมป์ต้องการให้อิหร่านยอมรับนั้น มีเงื่อนไขที่กว้างมากขึ้น ได้แก่ การยุติโครงการขีปนาวุธ ลดบทบาทของอิหร่านในภูมิภาค และแก้ไขสิ่งที่สหรัฐเรียกว่า "พฤติกรรมที่ชั่วร้าย" แต่นักวิจารณ์หลายฝ่ายกลับมองว่านัยยะแอบแฝงของข้อตกลงฉบับนี้คือ การที่สหรัฐต้องการเปลี่ยนแปลงการปกครองในอิหร่าน นายสก็อตต์ ลูคัส ผู้เชี่ยวชาญด้านอิหร่านประจำมหาวิทยาลัยเบอร์มิงแฮม เปิดเผยว่า "แทนที่จะมุ่งเป้าไปที่บริษัทหรือบุคคล มาตรการคว่ำบาตรของสหรัฐมีเป้าหมายที่จะทำลายระบอบการปกครองอย่างสิ้นเชิง" ข้อความดังกล่าวสอดคล้องกับสิ่งที่นายสตีฟ ฮันเค นักเศรษฐศาสตร์จากมหาวิทยาลัยจอห์น ฮอปกิ้นส์ ระบุว่า "มาตรการคว่ำบาตรของสหรัรฐไม่มีความเชื่อมโยงกับรายละเอียดของการคว่ำบาตร มีแต่ความตั้งใจที่จะเปลี่ยนแปลงพฤติกรรมของระบอบการปกครอง"

มาตรการคว่ำบาตรจำนวนนับไม่ถ้วนตลอดช่วงหลายเดือนที่ผ่านมาที่สหรัฐประกาศใช้กับอิหร่านล้วนมุ่งเป้าโจมตีเศรษฐกิจของอิหร่าน เริ่มตั้งแต่วันที่ 7 ส.ค. 2561 สหรัฐโจมตีภาคการเงินและอุตสาหกรรมของอิหร่าน โดยห้ามทำการซื้อขายด้วยเงินเรียลของอิหร่าน เพื่อสะกัดกั้นการทำธุรกรรมด้วยเงินสกุลเรียลของอิหร่าน จนส่งผลกระทบอย่างหนักหน่วงต่อค่าเงินเรียลของอิหร่านที่ตกลงอย่างต่อเนื่อง มาตรการคว่ำบาตรระลอกที่ 2 เกิดขึ้นเมื่อวันที่ 5 พ.ย. 2561 สหรัฐประกาศคว่ำบาตรการทำธุรกรรมของธนาคารกลาง การส่งออกน้ำมันของอิหร่าน และการขนส่งทางเรือ นอกจากเศรษฐกิจที่ได้รับผลกระทบแล้ว รัฐบาลสหรัฐได้ประกาศขึ้นบัญชี ‘กองกำลังพิทักษ์การปฏิวัติของอิหร่าน’ ให้มีสถานะเป็นกลุ่มก่อการร้าย กองกำลังพิทักษ์การปฏิวัติอิสลาม (IRGC) ซึ่งเป็นกองกำลังทหารขั้นสูงในสังกัดกองทัพอิหร่าน เป็น "องค์กรก่อการร้ายในต่างแดน" ซึ่งนับเป็นครั้งแรกที่รัฐบาลสหรัฐได้ประกาศให้กองทัพของอีกประเทศหนึ่งเป็นกลุ่มก่อการร้าย

ปฎิเสธไม่ได้เลยว่าการรื้อฟื้นมาตรการคว่ำบาตรส่งผลให้เศรษฐกิจและค่าเงินของอิหร่านทรุดตัวลงอย่างมาก ค่าเงินของประเทศตกอยู่ระดับต่ำเป็นประวัติการณ์ นายไบรอัน ฮุก ผู้แทนพิเศษของสหรัฐสำหรับอิหร่าน ประมาณการว่า มาตรการคว่ำบาตรของสหรัฐทำให้อิหร่านสูญเสียรายได้มากกว่า 1 หมื่นล้านดอลลาร์นับตั้งแต่เดือนพ.ค. 2561 แม้ว่าก่อนหน้านี้ อิหร่านมีรายได้มากถึง 5 หมื่นล้านดอลลาร์ต่อปีจากการขายน้ำมัน ความเสียหายดังกล่าวยังสอดคล้องกับทิศทางการคาดการณ์ของกองทุนการเงินระหว่างประเทศ (IMF) ที่ระบุว่า เศรษฐกิจอิหร่านจะหดตัวลง 6% ในปีนี้ โดยเป็นการหดตัวต่อเนื่องจากปีที่แล้วที่ปรับตัวลดลงไป 3.9% ขณะที่เงินเฟ้ออาจพุ่งขึ้นอย่างรุนแรงถึง 40% เพราะได้รับผลกระทบจากการที่สหรัฐยังเดินหน้าใช้มาตรการกดดันอิหร่าน

ชนวนจากมาตรการคว่ำบาตรของสหรัฐที่ยิงเข้าสู่กรุงเตหะรานอยู่ตลอดทั้งปี ยังสร้างความวิตกกังวลว่าอาจจะเกิดแรงปะทุที่คาดไม่ถึงต่อสหรัฐ นางบาร์บารา สเลวิน ผู้อำนวยการของโครงการริเริ่มอนาคตอิหร่านของสภาแอตแลนติก ให้ความเห็นว่า จะไม่ทำให้อิหร่านกลับสู่โต๊ะเจรจาและไม่สามารถเปลี่ยนแปลงท่าทีในระดับภูมิภาคของอิหร่านได้ นอกจากนี้ อิหร่านอาจตอบโต้ด้วยการทำให้การบรรลุข้อตกลงของสหรัฐกับกลุ่มตาลีบันในอัฟกานิสถานเป็นเรื่องที่ลำบากมากยิ่งขึ้น และอาจกดดันอิรักให้ขับไล่กองทัพของสหรัฐด้วย ซึ่งจะทำให้สถานการณ์ในเยเมนเลวร้ายลงไปอีก

อย่างไรก็ตาม แม้ความสัมพันธ์ระหว่างสหรัฐและอิหร่านจะตกอยู่ในสถานการณ์คุกรุ่นถึงขั้นรุนแรง แต่ผู้เชี่ยวชาญหลายฝ่ายยังมีมุมมองที่เป็นบวกว่า ความตึงเครียดระหว่างสองชาติจะไม่นำไปสู่สงคราม  นายโจนาธาน ชานเซอร์ รองประธานอาวุโสฝ่ายวิจัยประมูลนิธิการป้องกันประชาธิปไตยของวอชิงตัน เปิดเผยว่า สหรัฐจะไม่เลือกการเผชิญหน้าทางการทหารโดยตรง การส่งกลุ่มเรือรบเข้าสู่อ่าวเปอร์เซียมีความหมายเพียงเพื่อส่งสาส์นเท่านั้น

นอกจากจะไม่เกิดสภาวะสงครามบนอ่าวเปอร์เซียแล้ว นักวิชาการบางส่วนเชื่อว่าอาจจะมีการทำข้อตกลงใหม่ โดยมียุโรปเป็นตัวประสาน นายมาร์ก ดูโบวิทซ์ หัวหน้าผู้บริหาร FDD สถาบันนโยบายที่ไม่ฝักฝ่ายใดกล่าวว่า "เงินทุนสำรองในสกุลเงินตราต่างประเทศของอิหร่านกำลังจะหมด สกุลเงินทรุดตัว เกิดภาวะถดถอยทางเศรษฐกิจอย่างรุนแรง อัตราเงินเฟ้อกำลังพุ่งสูงขึ้น ดังนั้นยุโรปอาจจะสามารถโน้มน้าวให้อิหร่านกลับมาเจรจากันอีกครั้งก็เป็นได้"

แม้ว่ายังไม่มีใครทราบว่าสถานการณ์ที่ตึงเครียดในอ่าวเปอร์เซียจะจบลงเช่นไร สหรัฐจะเปิดฉากรบกับอิหร่าน หรืออิหร่านจะยอมเปิดข้อตกลงฉบับใหม่ คงต้องติดตามกันต่อไป.
ประธานาธิบดีฮัสซัน รูฮานี ของอิหร่าน
เครื่องบินรบ F/A-18E ซูเปอร์ฮอร์เน็ต บินขึ้นจากยูเอสเอส อับราฮัม ลินคอล์น เมื่อวันศุกร์ที่ 10 พฤษภาคม ขณะมุ่งหน้าไปยังอ่าวเปอร์เซีย (ภาพวอชิงตันโพสต์) 
นำเสนอข่าวโดย : ภาณุพล รักแต่งาม,
แหล่งที่มาข่าวโดย : สยามทาวน์ยูเอส

แสดงความคิดเห็น

Name :
 
Detail :
  • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 29

I actually wanted to post a brief note to be able to appreciate you for some of the fabulous secrets you are giving out on this website. My time-consuming internet search has now been paid with beneficial details to exchange with my partners. I 'd tell you that we visitors actually are quite endowed to dwell in a fine community with many outstanding people with very helpful strategies. I feel pretty fortunate to have encountered the website page and look forward to plenty of more cool times reading here. Thank you once more for everything.

 • ¼ÙéÊè§: jordan shoes
 • 27.153.203.157 Feb 17, 2020 @02:39 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 28

I and my pals came studying the good pointers on your web blog and at once I got an awful suspicion I never expressed respect to you for those secrets. All of the ladies ended up as a consequence excited to read them and have quite simply been making the most of them. Appreciate your turning out to be indeed helpful and also for using variety of incredibly good issues most people are really desirous to discover. My very own honest regret for not expressing gratitude to you sooner.

 • ¼ÙéÊè§: curry 5 shoes
 • 27.153.202.117 Feb 13, 2020 @10:36 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 27

I would like to show my appreciation to you just for rescuing me from this particular difficulty. After checking throughout the the web and coming across things which were not beneficial, I thought my life was well over. Living minus the strategies to the difficulties you have sorted out by means of your site is a critical case, and the ones that could have adversely affected my career if I had not noticed your blog. Your actual capability and kindness in dealing with every aspect was vital. I am not sure what I would have done if I hadn't discovered such a subject like this. I am able to at this moment look forward to my future. Thanks so much for the professional and effective guide. I won't be reluctant to refer your web blog to anybody who would like guide on this topic.

 • ¼ÙéÊè§: yeezy boost
 • 27.153.202.117 Feb 08, 2020 @02:41 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 26

My spouse and i have been very comfortable that Emmanuel managed to round up his investigations through your precious recommendations he acquired from your very own web site. It's not at all simplistic to simply be giving freely techniques that some others might have been trying to sell. And we all know we have the website owner to thank for that. These illustrations you have made, the straightforward site navigation, the friendships you help instill - it's got all awesome, and it's facilitating our son in addition to our family consider that that theme is interesting, and that's unbelievably essential. Thank you for the whole lot!

 • ¼ÙéÊè§: hogan outlet
 • 110.89.40.138 Feb 04, 2020 @04:44 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 25

Thanks a lot for giving everyone remarkably terrific opportunity to read critical reviews from this web site. It is often so good and as well , jam-packed with a great time for me and my office peers to search your website not less than 3 times in one week to find out the fresh guides you have got. And indeed, I'm always happy concerning the very good secrets you give. Certain two ideas on this page are particularly the most effective I have had.

 • ¼ÙéÊè§: supreme new york
 • 120.33.194.155 Jan 28, 2020 @04:03 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 24

I just wanted to post a small message so as to express gratitude to you for the fabulous tips you are posting here. My incredibly long internet lookup has at the end of the day been compensated with pleasant concept to share with my good friends. I 'd claim that most of us visitors actually are undeniably blessed to be in a fantastic website with very many special individuals with interesting guidelines. I feel really happy to have discovered your entire webpage and look forward to so many more amazing minutes reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 • ¼ÙéÊè§: kyrie shoes
 • 120.33.194.155 Jan 25, 2020 @02:06 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 23

I really wanted to send a small message to be able to appreciate you for all the amazing guides you are sharing at this site. My time-consuming internet investigation has finally been paid with awesome information to talk about with my partners. I would assume that many of us readers actually are undoubtedly fortunate to exist in a notable website with many outstanding individuals with very helpful principles. I feel quite grateful to have seen your entire website page and look forward to so many more cool minutes reading here. Thanks once again for everything.

 • ¼ÙéÊè§: curry 5
 • 27.153.203.118 Jan 23, 2020 @07:38 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 22

A lot of thanks for each of your effort on this site. Debby enjoys getting into research and it's obvious why. Most people hear all of the dynamic medium you create very helpful guidelines by means of this web site and as well as attract participation from people on that area of interest so our girl has been discovering so much. Take pleasure in the rest of the year. You're the one conducting a superb job.

 • ¼ÙéÊè§: kyrie 5
 • 27.153.203.118 Jan 20, 2020 @10:48 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 21

I'm commenting to let you understand what a notable discovery my wife's princess had using your site. She picked up a good number of issues, not to mention what it's like to possess an ideal teaching character to get certain people without difficulty have an understanding of various impossible things. You really surpassed visitors' desires. Many thanks for imparting such effective, dependable, edifying and easy thoughts on the topic to Evelyn.

 • ¼ÙéÊè§: kyrie 6 shoes
 • 27.153.203.118 Jan 17, 2020 @01:12 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 20

Thanks so much for giving everyone remarkably breathtaking possiblity to check tips from here. It's always so enjoyable and packed with fun for me personally and my office acquaintances to visit your website minimum thrice in 7 days to see the fresh stuff you have. Not to mention, I'm also usually astounded with your tremendous points you serve. Certain 4 points in this article are unquestionably the most suitable I've ever had.

 • ¼ÙéÊè§: hermes handbags
 • 120.33.194.134 Jan 14, 2020 @06:36 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 19

My wife and i have been very relieved Ervin could deal with his basic research from your ideas he grabbed through your web pages. It's not at all simplistic to simply find yourself giving out techniques other folks have been selling. Therefore we know we have you to thank because of that. All of the illustrations you made, the straightforward blog menu, the friendships your site aid to instill - it's everything astounding, and it's making our son in addition to our family believe that that situation is amusing, which is exceptionally essential. Many thanks for the whole lot!

 • ¼ÙéÊè§: yeezy
 • 110.89.40.60 Jan 07, 2020 @11:27 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 18

Thank you for all your labor on this site. Betty delights in going through investigations and it's easy to understand why. A lot of people learn all regarding the dynamic mode you produce effective secrets through your web blog and therefore attract contribution from people about this idea then our girl is actually learning a great deal. Take advantage of the rest of the year. You're carrying out a fabulous job.

 • ¼ÙéÊè§: zx flux
 • 27.153.183.167 Jan 03, 2020 @03:55 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 17

I precisely wanted to thank you so much yet again. I'm not certain the things that I would have gone through in the absence of the type of tips and hints shown by you relating to this theme. Previously it was a very troublesome issue in my view, but being able to view your well-written tactic you dealt with the issue made me to leap with fulfillment. I am just thankful for your advice and as well , hope that you know what an amazing job that you are doing educating the mediocre ones using a site. I know that you haven't met all of us.

 • ¼ÙéÊè§: cheap jordans
 • 27.153.183.167 Dec 31, 2019 @09:27 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 16

I simply had to say thanks once more. I do not know what I would have used without the entire aspects shown by you concerning this question. It seemed to be a real fearsome circumstance in my view, nevertheless being able to view this skilled manner you solved it took me to weep with delight. I will be grateful for your information and even have high hopes you recognize what an amazing job you are always doing instructing other individuals using your websites. I am sure you've never encountered any of us.

 • ¼ÙéÊè§: supreme outlet
 • 27.153.182.97 Dec 27, 2019 @03:05 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 15

I actually wanted to post a small note in order to thank you for all the lovely information you are sharing on this website. My rather long internet lookup has at the end been paid with sensible points to exchange with my guests. I would admit that most of us site visitors are very lucky to be in a perfect place with very many brilliant professionals with helpful ideas. I feel extremely happy to have seen the webpage and look forward to plenty of more enjoyable minutes reading here. Thanks once again for a lot of things.

 • ¼ÙéÊè§: vapormax
 • 27.153.182.97 Dec 23, 2019 @08:46 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 14

I am only commenting to let you know of the incredible discovery my cousin's child gained checking your web site. She picked up a wide variety of things, most notably how it is like to have an amazing teaching character to get others without problems fully grasp a number of specialized subject areas. You truly did more than her desires. I appreciate you for imparting the helpful, safe, edifying not to mention easy tips about your topic to Jane.

 • ¼ÙéÊè§: cheap jordans
 • 27.153.181.185 Dec 18, 2019 @02:33 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 13

It is best to participate in a contest for one of the best blogs on the web. I will suggest this website!

 • ¼ÙéÊè§: polo ralph lauren
 • 27.153.181.31 Dec 04, 2019 @06:08 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 12

Aw, this was a really nice post. In idea I want to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and in no way appear to get something done.

 • ¼ÙéÊè§: nike air max 2018
 • 117.26.241.88 Dec 02, 2019 @01:14 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 11

Would you be interested by exchanging links?

 • ¼ÙéÊè§: off white x jordan 1
 • 117.26.241.88 Nov 29, 2019 @09:16 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 10

Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to find somebody with some authentic thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is something that's needed on the net, someone with somewhat originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 • ¼ÙéÊè§: nike shoes
 • 27.153.202.192 Nov 24, 2019 @10:48 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 9

There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice points in options also.

 • ¼ÙéÊè§: kyrie 4
 • 27.153.202.192 Nov 21, 2019 @04:06 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 8

An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you grow to be expertise, would you mind updating your weblog with more details? It is highly useful for me. Huge thumb up for this weblog publish!

 • ¼ÙéÊè§: retro jordans
 • 117.26.240.101 Nov 18, 2019 @03:59 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 7

After research just a few of the blog posts on your web site now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and will likely be checking back soon. Pls check out my website as effectively and let me know what you think.

 • ¼ÙéÊè§: kyrie 3
 • 117.26.240.101 Nov 14, 2019 @06:08 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 6

I wanted to put you one little observation to help thank you so much the moment again for the incredible tips you have documented on this website. It's really seriously generous of you to convey easily what some people could have offered as an e book to earn some profit on their own, principally seeing that you could possibly have done it if you ever decided. These pointers in addition worked to provide a good way to recognize that other people online have the same fervor like my very own to understand great deal more around this issue. Certainly there are numerous more pleasurable sessions ahead for many who browse through your website.

 • ¼ÙéÊè§: hermes belt
 • 27.153.182.32 Jul 23, 2019 @04:38 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 5

I needed to post you that very little observation to finally thank you as before for these splendid things you've discussed on this site. This has been quite pretty generous of people like you to convey extensively precisely what a few people could have offered for sale for an e book to earn some cash for their own end, chiefly seeing that you might have done it if you wanted. Those ideas additionally acted as a fantastic way to realize that most people have a similar dream like my personal own to see somewhat more with regards to this problem. I'm sure there are several more pleasurable situations in the future for many who check out your blog.

 • ¼ÙéÊè§: kyrie shoes
 • 27.153.182.32 Jul 22, 2019 @09:03 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 4

I truly wanted to write a brief word to be able to thank you for some of the stunning pointers you are showing on this website. My time consuming internet lookup has at the end of the day been rewarded with incredibly good tips to write about with my close friends. I 'd state that that we visitors actually are definitely blessed to exist in a useful network with very many wonderful individuals with interesting tips. I feel pretty grateful to have encountered your entire web page and look forward to really more fun moments reading here. Thanks once more for all the details.

 • ¼ÙéÊè§: ultra boost
 • 27.153.182.32 Jul 21, 2019 @11:58 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 3

I precisely needed to thank you so much once again. I am not sure the things I might have gone through without the type of recommendations contributed by you about such a theme. It actually was a very fearsome concern in my opinion, however , seeing a specialised avenue you treated the issue forced me to jump for delight. I'm happier for this service as well as believe you realize what an amazing job you are always undertaking educating the mediocre ones through your webblog. More than likely you haven't encountered all of us.

 • ¼ÙéÊè§: calvin klein outlet
 • 27.153.182.32 Jul 20, 2019 @12:45 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 2

Spot on with this write-up, I really suppose this website wants far more consideration. I抣l probably be once more to learn rather more, thanks for that info.

 • ¼ÙéÊè§: yeezy boost 350
 • 27.153.182.32 Jul 20, 2019 @03:24 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 1

I am commenting to let you be aware of what a useful encounter my cousin's daughter went through reading through your web page. She learned plenty of things, most notably what it's like to have a marvelous coaching mindset to make many more without hassle thoroughly grasp chosen impossible issues. You undoubtedly did more than people's expected results. Many thanks for displaying these powerful, dependable, edifying and also cool tips about that topic to Julie.

 • ¼ÙéÊè§: hermes belt
 • 27.153.182.32 Jul 19, 2019 @02:28 PM
ฉบับที่
532
siamtownus newspaper
Hots Clip VDO ดูทั้งหมด

ขออภัยสัญญาณ VDO มีปัญหากำลังดำเนินการแก้ไข